Vem vill inte ligga med Woody Harrelson?

Jag har alltid känt en vag irritation över att folk utgjutit sina åsikter om att ”Game of Thrones” är så sexistiskt, de kvinnliga karaktärerna är mesiga och det är omotiverade sexscener & för mycket naket. Inte en jävel har kommenterat att det är enormt mycket grafiskt våld, grymhet och dödande. Och incestuösa relationer. Vilket jag tyckte var betydligt mer besvärande och chockerande än att det är nakna kvinnor i en scen som utspelas på en bordell. När jag började följa serien tyckte jag att det var för mycket spekulativt våld, och det tycker jag fortfarande. Det är mycket blod, mord, grymheter, våldsamheter och krig.

Visst, det gökas i snart sagt varje avsnitt också, men till skillnad från i många andra serier så är det alla sorters konstellationer – inte bara kvinna och man. Vilket känns mer jämlikt än genomsnittlig serie som faktiskt utspelas i en modern samtid, vilket denna fantasyserie inte gör. Kontexten och samhällets uppbyggnad i stort påminner mycket om medeltid, även om det är en fantasivärld med diverse övernaturliga inslag. Så uppenbarligen har kvinnorna i den kontexten en för oss omodern roll som männens ”egendom” (hustrur, döttrar, mödrar, systrar), vilket gör det ännu mer tydligt att de kvinnliga karaktärerna som skildras är normbrytare i sin kontext och är starka och modiga. Jag håller inte alls med om att kvinnorna är svaga, undergivna och stereotypa karaktärer. Tvärtom. Det känns som om de som uttrycker den åsikten såg typ två avsnitt och sen inte följt den, för jag tycker att den kritiken känns direkt obefogad. Jag har sett få serier i den genren (och andra) där det finns så många tuffa, självständiga, spännande och starka kvinnliga karaktärer. Som dessutom är så varierade, och är både onda och goda. Ofta på en gång, eller beroende på situation. Oavsett så är de inga bimbos eller mähän direkt. Eller vilka av flickorna/kvinnorna/damerna menar man? Pojkflickan Arya Stark som klarar sig ensam och sätter sig upp emot männens värld på alla möjliga sätt? Den kvinnliga riddaren Brienne of Tarth? Krigardrottningen, drakmodern och slavbefriaren Daenerys Targaryen som har olika män som svansar runt henne, men som hon håller kort? Cersei Lannister som låtsas vara ljuv, men är djävulsk under ytan? Till och med den irriterande Sansa Stark har utvecklats som karaktär och har blivit nåt annat än den bortskämda flicksnärta hon var i början. Margaery Tyrell, Shae, den ondskefulla eldprästinnan Missandei, Ygritte – ingen av dem är stereotyper eller mesiga kvinnor som männen bossar runt eller som är snygga bihang som visar tuttarna. Ok, det händer oftare än i andra serier att kvinnor visar tuttarna, och en del annat också. Men till skillnad från i de flesta andra serier så är det en hel del manligt naket också. Nu anser jag personligen inte att det i sig är ett tecken på jämställdhet, men det känns ändå som att syftet inte främst är att exploatera kvinnokroppen utan att det mesta i serien är over the top och vill chockera. Det är intriger, våld, sex och lidande.
I början var jag faktiskt helt förstörd över hur vårdslöst som karaktärerna dödades av utan pardon, och den trenden har fortsatt…så det är bara att inte fästa sig vid nån av dem allt för mycket.

Jag tänker särskilt mycket på detta nu när jag börjat se ”True Detective” som alla är så förtjusta i och dränkt i lovord. Där kan man snacka om att kvinnorna enbart är objekt. Det har knappt varit en enda kvinna som haft nån som helst egen personlighet. Dessutom irriterar det mig att unga, snygga tjejer raggar upp en halvgammal alkoholiserad polis som om de inte hade nåt viktigare för sig.  Och det finns ingen rimlig förklaring till det. Den ena bruden efter den andra kastar sig över Woody Harrelsons truliga och dumdryga karaktär så fort han kommer i närheten av dem.  Trakasserar honom med porrig sex, nakenbilder och förslag om analsex. Och vad ska en karl göra? Det är ju liksom inte hans fel, plus att han ångrar sig lite. Lite. Lite.
De enda kvinnor som skildras är antingen offer eller horor (både bokstavligen och bildligt) – ibland båda sakerna.  Dessutom är de helt clueless, på alla plan. De är bara nåt slags katalysatorer för de sviniga manliga huvudpersonernas egon. En kuliss. Det finns inget djup och ingen komplexitet i kvinnorollerna alls. De är grymt stereotypa. Visst, jag har läst någon liten kritik av det också. Och ja, det utspelas i den amerikanska södern, men i hyfsad närtid (90-talet, som längst tillbaka), men verkar som 50-talet som bäst när det gäller könsroller. Eller inte ens det faktiskt.

Varför är det så lätt att kritisera en genre för bristande genustänk och sen sväja betet med hull och hår bara för att det är nåt slags noirdeckare. Eller redneckdeckare. Eller noirneckdeckare kanske?
Irriterande hur som helst.

#90

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s