The truth will set you free. But first it will piss you off.

Jag borde förstås inte skriva det här inlägget. Precis som jag inte borde ha skrivit många andra. Men jag kan inte låta bli.

Det är väl inte direkt nån hemlighet att jag under en lång tid trivts mindre bra på mitt jobb. Orsakerna har delvis växlat, men i stort handlat väldigt mycket om vad jag upplever som brist på metoder för att arbeta tillsammans mot tydliga mål, prata öppet om eventuella problem samt att organisation & ledarskap ofta förstärkt konflikter, dåligt fokus och enskilda personers behov av att hävda sig. Det finns väldigt mycket i en sån kultur som jag tycker är obekvämt och jag trivs bäst med människor som säger vad de tycker om saker/mig/arbetet/hur arbetsuppgifter ska lösas öppet och i ett samtal om ämnet. Jag förväntar mig att om människor framför sin åsikt så ska de argumentera för den, och om de inte varken framför sin åsikt eller motiverar den så blir jag väldigt konfunderad hur de kan vara missnöjda över att deras åsikt inte kom fram, att andra har (en annan) åsikt eller att saker inte blev optimerade utifrån deras perspektiv. Ännu mindre förstår jag när man istället ägnar sin energi åt att prata skit, skapa intriger och bitcha bakom ryggen på folk. Men om det nu är så lätt att ha en åsikt bakom stängda dörrar eller på tu man hand, varför kan man då inte ha det där det skulle kunna göra nån skillnad (annat än att skapa trist stämning, personlig antipati och en jävligt neggo arbetssituation?).

Jag har jobbat i en mindre grupp av damer i olika åldrar där alla haft liknande arbetsuppgifter, har helt olika personligheter, helt olika agendor och helt olika syn på vad som är grundläggande ansvar, hur arbetet ska utföras och hur man beter sig schysst mot varandra och fördelar ansvar. På grund av en massa olika omständigheter drevs detta till sin spets i slutet av förra året, och en tydlig konflikt uppstod. Man kan säga att jag vara katalysatorn för ett problem som funnits länge. Trots att jag är en ganska cynisk person blev jag djupt chockad av den situation som jag hamnade i, och den roll jag fick.
Man kan säga att det mesta av det sopades under mattan och några praktiska rockader genomfördes för att minimera några av friktionsytorna. För min del har det varit enbart positivt att slippa ha en utsatt roll i den grupperingen. Dock har det hela tiden annonserats att ett förändringsarbete ska påbörjas kring samarbete och spelregler, med vår grupp som försökskaniner. Eftersom mitt huvudsakliga problem rör just de områdena –  att jag upplever att man inte följer de spelregler, rutiner och samarbetsformer som beslutats i demokratiska forum, hela tiden har en väldigt missunnsam och neggo attityd, pratar skit osv så är jag helt för att man ska fokusera på just det. Men nu när det är dags för workshop med några inhyrda konsulter som specialiserats på detta börjar jag fundera lite.
Idag fick jag ett mail där någon för mig okänd person talade om att jag här fick jag ett nytt lösenord för att göra min test. Mailet hade bara en bokstavsförkortning i titeln och den sida jag kom till på länken som bifogades inleddes med att jag skulle skriva in mitt namn och personnummer innan jag fick påbörja det dolda testet.
Jag mailade förstås tillbaka och sa att jag bad om ursäkt men jag visste inte riktigt i vilket sammanhang jag skulle göra testen, inte hade bett om ett nytt lösenord så vitt jag kom ihåg och inte hade nån tidigare konversation i min mail från hen som jag kunde plocka upp tråden från (och tro mig, jag är en person med extremt stor ordning i min mailbox).
Personen svarade att ”jaha, eftersom du inte fyllt i testen som ni ska göra tills workshopen i morgon så skickade jag ett nytt lösenord till dig då jag utgick från att du tappat bort ditt”.Jag *med väldigt höjda ögonbryn* svarade förstås genast att jag måste ha missat det föregående mailet, att jag bad om ursäkt och genast skulle fylla i det.

Jag gick in på sidan igen och taaa-daaa, fick fylla i ett Myers-Briggs Type Indicator-test. För den som inte är familjär med detta kan jag berätta att det är ett slags personlighetstest som ska avgöra vilken typ man är, dvs vilka personlighetsdrag man har. Typerna baseras på psykologen Jungs teorier där det finns fyra dimensioner med två olika motpoler, dvs åtta olika aspekter. En personlighetstyp är alltså mest det ena eller det andra i dessa motsatspar.
Extrovert (E) – Introvert (I), Sinnesförnimmelse (S) – Intuition (N), Tanke (T) – Känsla (F), Bedömning (J) – Perception (P).

Jag är ju uppväxt med Vecko-Revyns tester så jag kan säga att jag tidigt var ganska bra på att förstå vad en test ville plocka fram för egenskaper eller hade för underliggande syftning kring vilka egenskaper som hör ihop med vad. Man kan väl säga att jag är lätt skeptisk till så enkla och fyrkantiga kategoriseringar. Särskilt när frågorna är av typen ”vilket ord gillar du bäst av mjuk och hård?” eller ”är det bäst att vara logisk eller känslosam?” eller ”tycker du mer om att vara hemma och läsa en bok än gå på fest?”. Som om varje person är så svartvit. Jag vill ha hårda bananer och mjuka kramar. Jag tycker om hård ledarstil och mjuka djur. Jag gillar hårda paket och mjukglass.
Framför allt blir jag rätt irriterad när nån tror att det är så simpelt. Det handlar ju mycket om hur man uppfattar sig själv, och om vi ska leka nåt slags charader kring hur fina människor vi själva tycker att vi är (för jag tror inte ens mina kollegor om att vara så ointelligenta att de inte lätt genomskådar vad det fiskas efter) så leder väl inte det nånstans alls egentligen.

Så när jag snällt fyllt i allt och skickat in det så slog det mig plötsligt att det där mailet kanske också var ett slags test. För det tog direkt fram mina kärnegenskaper 1) irritation när någon agerar på ett sätt som jag uppfattar som slarvigt, otydligt och icke-konstruktivt för syftet (dvs att påminna nån om en sak man antar att hen skitit i att göra) 2) blir sur för att nån antyder att jag inte tagit ansvar, varit slarvig och inte gjort det jag ska 3) jag tvingas göra nåt jag tycker är irriterande, men samtidigt tycker att det är viktigt att alla utför en uppgift som syftar till att nå ett gemensamt mål (även om jag personligen inte skulle ha valt den metoden om jag fått bestämma).

Vad visade då min MBIT för typ?
Jag var naturligtvis inte förutseende nog att notera alla frågorna och mina svar, och resultatet på testen kom ju inte mig till del. Men jag (för att jag är så här) gick förstås hem och googlade upp ett gratis MBIT-test och fyllde i det (det var likartade frågor, men skilde sig en del åt).
Jag blev INTJ
Introvert(22%)  iNtuitive(62%)  Thinking(1%)  Judging(33%)

You have slight preference of Introversion over Extraversion (22%)
You have distinct preference of Intuition over Sensing (62%)
You have marginal or no preference of Thinking over Feeling (1%)
You have moderate preference of Judging over Perceiving (33%)

Spännande. Ännu mer spännande var det när jag råkade googla på dessa personlighetstyper och hamnade i en klassificering av karaktärerna i Harry Potter. Och skoja inte att jag och Draco Malfoy har samma personlighetstyp. Nu är själva definitionen av personlighetstypen inte ond snorunge som med svart magi vill förgöra hjälten i storyn utan snarare att man är strategisk. Jag håller ärligt talat på att skratta ihjäl mig när jag läser andra träffar på INTJ-personer. Det visar sig att de är den mest ovanliga typen, och i USA är det bara 2% av befolkningen som får det resultatet (0,8 % av kvinnorna).

INTJs are very decisive, original, and insightful; these traits push other people to accept the INTJ’s ideas simply because of that sheer willpower and self-confidence. However, INTJ personalities do not seek nor enjoy the spotlight and may often decide to keep their opinions to themselves if the topic of discussion does not interest them that much.

Hahahaha.

INTJ personalities also have an unusual combination of both decisiveness and vivid imagination. What this means in practice is that they can both design a brilliant plan and execute it. Imagine a giant chess board where the pieces are constantly moving, trying out new tactics, always directed by an unseen hand. This is what the INTJ’s imagination is like.

Hohohoho.

INTJs dislike rules and artificial limitations; everything should be questionable and open to reevaluation. They may be idealists (impossible is nothing) and cynics (everybody lies) at the same time. Whatever the circumstances, you can always rely on the INTJ to “fill in” the gaps in the idea. They are most likely to come up with an unorthodox solution.

Precis.Men det finns förstås även nån liten skönhetsfläck hos de här högintelligenta SPOCK-personligheterna. De har svårt för romantiska relationer.

The main reason behind this is that INTJ personalities are both private and incredibly rational. They find it very difficult to understand the complex social rituals that are considered part of the dating game, especially in Western societies. Things like flirting or small talk are unnatural to them; furthermore, INTJs (especially females) tend to see typical attraction tactics (such as feigning disinterest) as incredibly stupid and irrational.

Det hela avslutas med en lista på ”personer” som tillhör samma personlighetstyp. Förutom Vladmir Putin, Arnold Schwarzenegger, John F Kennedy (alla tre väldigt likartade typer) så även Katniss i The Hunger Games, Hannibal och Clarice från ”När Lammen Tystnar”, Gandalf samt Professor Moriarty i Sherlock Holmes. För alla har gjort MBIT-testen.
Jo men, detta verkar ju väldigt seriöst. Bara för att jag svarade ”hård” istället för ”mjuk” och tänkte ekivoka tankar.
Men ändå, nånstans finns det ändå nåt som är lite träffsäkert. Gandalf alltså. Fast även en blind trollkarl kan peta nån i ögat med sin stav. Allt passar in på alla, om man bara vill att det ska det.

 • Only respect the manager if they are actually competent—titles mean nothing to someone with an INTJ personality
 • Despise schmoozing or attempts to manipulate—this will not work on an INTJ
 • Will not get involved in office gossip or socializing
 • Preferring inconvenient truth over a comforting lie.
 • INTJs reach their conclusions very quickly and stick to them. Even though people with this personality type tend to be open-minded, they have little patience for things they consider illogical, e.g., decisions based on feelings, irrational stubbornness, emotional outbursts, etc. An INTJ is likely to believe that someone who behaves in this way is either very immature or irrational; consequently, they will have little respect for them.
 • People with the INTJ personality type are ruthless when it comes to analyzing the usefulness of methods or ideas. They could not care less if that idea is popular or supported by an authority figure.
 • It is quite unlikely that the INTJ will enjoy physical manifestations of feelings (hugs, touches, etc.), even with close friends.
 • INTJs tend to believe that everything can be analyzed, even things that are not necessarily rational, e.g., human relationships. They may seek logical explanations and solutions in every situation, refusing to rely on improvisation or their own emotions
 • Very sarcastic and highly likely to make fun (in their own minds) of less insightful colleagues by making them read between the lines
 • Are likely to strongly resist attempts to pigeon-hole them into specific, well-defined roles.

  Så nu vet ni var ni har mig. Jag är arrogant, okänslig, har inga känslor, är spydig, säger alltid vad jag tycker och skulle alltid bli skurken i berättelsen (eller ligga med Marilyn Monroe och bli skjuten i huvudet). Jag är terminator och trollkarl. Jag är deus ex machina. Jag vill vara hjärnan bakom, eller signaturen under – men aldrig den som är ensam på scenen. Och jag är aldrig ödmjuk. Jag kramas bara med folk jag respekterar och jag kan inte prata om vädret i tjugo minuter. Jag tycker att det är bättre att saker gör ont än att de är falska. Och i morgon så kommer jag troligen att motbevisa allt genom att offentlig få icke-logiska frustrationsutbrott. Och som vanligt inte vara ett dugg smart för att jag hellre vill att det ska vara sant än bekvämt.
  Men den dagen den sorgen. Plus att jag är väldigt oberäknelig och inte vill bli placerad i en förutbestämd roll, så jag kan mycket väl ha hittat på lite andra svar tidigare idag och bli en helt annan personlighetstyp.
  Kanske en diplomatisk känslomänniska?

#83

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s