”Du är den dåligaste samarbetaren jag har haft”

ettinformelltsamtal
Idag ägnade jag mig åt kultur. Och nu menade jag alltså inte att se veckans repriser av ”Geordi Shore” eller nåt sånt. Jag och My Man var på Dramaten och såg en pjäs skriven av John Ajvide Lindqvist och Tomas Alfredsson. Men egentligen är den baserad på en massa repliker från barn mellan sex och nio år. Saker de sagt när de intervjuas om vad de tror händer i ett mötesrum. Pjäsen heter ”Ett informellt samtal om den nuvarande situationen” och utspelas runt ett konferensbord. Vuxna skådespelare framför autentiska repliker från barn som ”leker kontor”, och ibland pratar om helt andra saker. Det var väldigt absurdistiskt, och bitvis mycket roligt. Effekten mellan barnens fria fantasier och de allvarliga skådespelarna som agerade sin vuxenroller i en avskalad kontorsmiljö skapade en känsla av att det ändå var ganska nära verkligheten. Bara liksom skruvat ett par varv extra.

Tankarna om chefer, möten, arbetsuppgifter, löneförhandling och arbetsliv, blandat med helt frikopplade utsvävningar om ditt och datt, kändes ändå inte så där jättelångt från erfarenheter från jobbsfären. Barnens imitation och spegling av sånt de uppfattat eller tror om arbetslivet känns i alla sina missuppfattningar ändå märkvärdigt relevant. Särskilt det där att det hela tiden finns en nervös ogreppbarhet kring vad meningen och syftet med saker är – precis som det ofta är i en autentisk jobbsituation. Vad är uppgiften, hur ska den utföras, när är den klar och när kommer ”storchefen”?
”Samarbetarna” pratar hela tiden om vem han kan vara och när han kan tänkas komma. Myten om denna persons makt, egenskaper och agerande växer ju längre samtalet lider. Det finns något slags djup existentialistiskt skräck inbyggd i spekulationerna kring denne allsmäktige figur som förr eller senare ska göra entré, och utvärdera ansträngningarna som gjorts för att uppfylla alla de outtalade krav som ställts.

Maktspelet kring vem som får ”röra böckerna”, sitta på vilken stol, vem som ska kopiera och vem som ska göra saker ”glänsiga” och vem som egentligen är den duktigaste ”samarbetaren” känns som en väl genomtänkt karikatyr av vilken vuxenarbetsplats som helst.
Väldigt mycket av humorn ligger annars i den skruvade effekten av att det yttre sammanhanget inte matchar språket. Det är inte särskilt djupsinnigt eller underfundigt (men ibland förstås lillgammalt), utan mer som en skrattspegel av vuxenhet. Då och då kastas man helt ur vuxenvärlden, men tänker att det kanske ändå inte är en orimlighet att på en arbetsplats få höra utbrott om rökning, dåliga tolkningar av ketchupvitsar och funderingar om att det man tror är monster kanske bara är väggar. Eller för all del inte heller opåkallade intyganden om att något samtidigt kan vara en katt, en staty och en papperspåse (men det kanske har varit mer på personalfesten såna saker sagts. Sent, sent på personalfesten). I vissa skeden övergår ”leka kontor”-tristessen till flamsigt nonsens, men även det är en påfallande igenkänningsbar situation.

Jag tänker mig att en publik bestående av barn inte alls skulle tycka att pjäsen var särskilt rolig. Och jag såg för all del några i den vuxna publiken som verkade i bästa fall konfunderade och i sämsta fall ogillande. Jag är väldigt förtjust i alla de där delarna av berättande – fria associationer, absurdism, kontraster mellan barnsligt och vuxet samt ett vagt lurande förebåd om ondska, så jag var nöjd med dagens kulturgärning.
Om ni tycker att detta låter kul och har möjlighet att ta er till Dramaten tycker jag att ni ska passa på att se pjäsen. Den spelas mars ut.

Bilden överst: Ivan Mathias Petersson som spelar samarbetare Blå. Foto: Roger Stenberg.

#39

Annonser

2 reaktioner på ””Du är den dåligaste samarbetaren jag har haft”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s