Farbror Blå och Lilla Gul

Det här är en dålig kaninsommar. Kanske en dålig sommar på andra sätt också, det är väl lite onödigt att döma så här i halvlek. Förra sommaren kryllade det av kaniner i våra hoods, särskilt på en liten parkgräsplätt ganska nära där vi bor. Det formligen drällde av kaniner där. Varje kväll hängde hela familjen Kanin med sysslingar och bryllingar där på gräsplätten som nåt slags hipsters på festival. Det var gräs, slackande och ibland även ohämmat kopulerande inför öppen ridå. Tama var de också. Helt dödsföraktande skuttade de fram till en och nosade på ens skor, och sånt som bara de riktigt modiga exemplaren gör. De modiga kaninerna alltså. Jag tror att det kan ha bidragit till att det i år är endast ett fåtal mycket skygga individer kvar av hela kolonin. När Solna stads sniper kom med morötter & hagel kan de mindre cyniska kaninerna mycket väl ha trott att han var en kompis. Lite ”Barnen trodde mördaren var en clown”-känsla (google it).

Nu spekulerar jag förstås helt vilt här. Det kan vara den långa vintern som tog kål på dem (men det är tydligen fler kaninlovers i hooden för det låg mat och hö utlagt till dem hela vintern. Vi gick förstås dit med knäckebröd Det finaste man kan bjuda en kanin på, näst efter rysk kaviar och gåslever). Det kan vara kaninpest eller syfilis. Det kan vara att parkförvaltningen bestämde sig för att gallra ur alla de där buskagen där kaninerna har sina bon. Fint för människor, mindre fint för kaninerna. Det kan vara att de bara tröttnade på tåg, bussar & hundar. Och människor som glor på dem och säger ”awwww”. De kanske har gjort bostadskarriär och flyttat till en villa i Bromma eller nåt. My Man tror att de kanske är utbytesstudenter på Sorbonne (det man säger till vuxna istället för ”de har fått komma till en snäll familj på landet”). Man kan aldrig så noga veta med kaniner. De är ju naturens egna sfinxer. Eller nåt.
Men deppigt är det hur som helst.

När jag deppade som mest över detta satt det plötsligt en svart kanin utanför min port. Jag tror det var ett tecken. Det var som att den sa ”Don’t feel sad. We’re in a better place now”. Den platsen kan vara Sorbonne. Men då borde den ju ha pratat franska. Och kanske sagt: ”Pensez-vous que l’hiver sera rude?”

I denna kaninsaknadens tid kom lägligt ett MMS från kompis C. Föreställande konstverket ”Big Yellow Rabbit” i Örebro. Jag dör lite inombords av lycka när jag ser den där jättekaninen. Men när Open Art 2011 är över, var ska den bo då? Jag föreslår att Solna stad köper in den och placerar den bredvid polisstationen. På den där gräsplätten ni vet. Som ett slags hommage till alla kaniner som nån gång käkat gräs där, men nu skuttar runt på helt andra sorters betesmarker. Eller sitter och dricker café au lait på ett fik på Champs-Élysées.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s