Inget SGA i år

Den på pappret så lovande nya synthfestivalen, Stockholm Goes Alternative, SGA, lämnar in så här en dryg månad före avspark. Igår spred sig nyheten på nätet, men det gick fortfarande att boka biljetter och inget officiellt uttalande från festivalledningen stod att finna vare sig på deras hemsida eller deras Facebook-sida. Men idag bekräftades det att festivalen inte blir av. I alla fall inte i år.

SGA har haft flera motgångar. Först hallået kring bokningen av Elegant Machinery (som jag tidigare bloggat om), sen reser sig syntharnas gamla favoritfestival Arvika ur graven och levererar bokningar som de flesta verkar tycka känns spännande (och genast är festivalens dissande av synthare och syntharnas dissande av festivalen glömt & förlåtet). Även Hultsfred är otippat tillbaks på banan, och även om de inte ser ut att slåss om samma publik har de ändå presenterat lite synthpop bland de bokade artister (Hurts, Erasure). Dessutom firar Wave Gotik Treffen i Tyskland 20-årsjubileum med en riktigt killer till lineup  och ligger bara en vecka innan SGA var tänkt att ta plats. Inte en bra tajming för den festivalsugna syntharen.

SGA:s ambitiösa ambulerande promotionarrangemang runt om på syntklubbar såg ut som en bra idé, men när Mr Jones Machine hoppade av festivalen med motiveringen att den ekonomiska ersättning de blivit lovade kring ett sånt arrangemang uteblivit så började oron sprida sig. Strax efter det ställde SGA in en av de planerade promo-klubbkvällarna och banden som skulle spela hintade om ekonomiska problem igen.

Det väckte ju en massa frågor. Har de ingen koll? Hur ser ekonomin ut? Hur många biljetter är sålda? Hur har de tänkt konkurrera med de andra festivalerna? Finns det verkligen inte en ganska stor publik som skulle gilla att slippa åka ut i skogarna i Värmland och Småland och hade kunnat tänka sig att vara dagspublik, eller kombinera huvudstadstripp med synthkonserter i dagarna två?
Tydligen inte.

Jag personligen tycker att det är mycket tråkiga nyheter då jag sett fram emot en festival som i princip bara bokat band jag verkligen vill se. Brukar inte hända mig särskilt ofta att jag känner så inför en svensk festival om man säger så. Kanske är en festival som enbart inriktar sig på EBM/industrial/goth för smal för den svenska publiken? Eller kanske hade den här festivalen kunnat bli nåt stort om inte Arvika kommit tillbaks på banan? Eller handlade det bara om en planering och en kalkyl som helt enkelt inte höll? Jag vet inte, men nästa gång nån svensk synthare klagar på dåligt utbud av svenska festivaler som bokar band de är intresserade av så kommer jag att himla med ögonen och mima ”S-G-A”.

Side-line har skrivit en bra artikel om det hela där pressmeddelandet från SGA också finns med.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s