I rymden kan ingen höra dig hosta

Idag är Google alldeles Gagarin-fint för att fira att det är på dagen 50 år sen han blev den första människan i rymden. Tänk om man skulle komma till rymden om man tryckte på ”jag har tur”-knappen. Kom på att det var länge sen jag tryckte på den. Känns fel på nåt sätt. Lite för självsäkert. ”Jag har tur”. Som att utmana ödet. Som att ta på sig en lite för kort tröja när man vet att man har ett lite för stort arsle. Obekvämt.

På tal om Gagarin så tänker jag alltid på hans ironiska otur. Det där att han dog i en flygolycka. Vad är oddsen för det liksom? Att överleva världens första rymdfärd, men inte en vanlig flygresa? Jag tänker också på Ivan Ivanovich (den inte så kände träkosmonauten) och Laika förstås, och alla de andra rymdhundarna. Och rymdaporna – Gordo, Ham, Abel & Baker. Jag tänker på rymdgubbar, kosmonauter och astronauter.  Koroljov – hjärnan bakom ryssarnas rymdprogram. Nazisternas raketman – Werner von Braun. Rätta virket-piloten Chuck Yeager. Den första kvinnan i rymden – Valentina Teresjkova. Och Gus Grissom, Roger Chaffee & Edward White som dog i en olycka på marken inuti Apollo 1-kapseln och deras ryske olycksbroder Vladmir Komarov som omkom i en olycka under Sojus-testerna. Alla de som var före, och efter, de där gubbarna vi minns och ger all cred – Gagarin och Armstrong. De som gjorde allt det där mindre glammiga skitgörat och inte fått sig nån 80 meter hög staty i titan uppförd till minne av sin gärning.

Jag tänker mycket på såna saker. Rymden. En gång tänkte jag en hel massa på det.

Nä, nu ska jag sova. That’s one small step for you but one giant leap for me. Jag är nämligen väldigt dålig på att gå och lägga mig. Särskilt när jag vet att jag kommer att slemhosta som en galning i några timmar framåt. Men jag klagar inte. Det är bara förkylning. Det är inte som att vara Laika ensam i en kapsel i den tomma, tysta, kalla rymden.

***

Update: Mina läsare är helt useless som faktagranskare. Ni läxar inte ens upp mig när jag skriver att en man var den första kvinnan i rymden. Precis som den där gången då jag bloggade att den italienske porrskådisen hette Rocky Siffredi. Då förstår jag att ingen rättade mig, för man vill ju inte avslöja alla sina allmänbildningsområden, men när det gäller sovjetiska rymdfärder? Nåja, jag förlåter er för denna gången då.

Ivan Ivanovic
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s