Naturens eget sobril 2

Fatta att det finns en ö i Japan som kallas ”kaninön”, usagi shima, där det i princip bara finns kaniner. Som dessutom verkar tämligen tama eftersom ön till stor del är obebodd och det inte finns några kaninkäkande rovdjur där. Ön heter egentligen Okunoshima, ligger utanför Hiroshima, och huserade fram till slutet av andra världskriget en hemlig militär fabrik som producerade stridsgas. Idag finns bara ruiner kvar av anläggningen, men tydligen har det uppförts ett slags anti-stridsgas-museum på platsen. Många som besöker Hiroshima på fastlandet åker också hit och får se japanernas mindre kända bidrag till mänskligt lidande.  Ön är tydligen både ett populärt naturområde och utflyktsmål, inte minst för de nästan tama kaninernas skull. Kan tänka mig att man gärna vill se skuttande kaniner efter att ha besökt ett museum som visar den grymmaste sidan av mänsklighetens uppfinningsrikedom. Man vill ju helst inte alls tänka på att kaninerna där är ättlingar till de fluffbollar som släpptes lösa när gaslabbet stängdes på ön.  Det blir lite för mycket ”Den långa flykten” över det då…

Givetvis sa jag till My Man ”Dit vill jag åka!”. Han tyckte att vi nog får ligga lågt med att vi vill åka till Japan för att se kaniner (det räcker ju att gå till den lokala korvmojen för att få ett likartat scenario), men jag vill ju inte bara se kaniner. Jag vill se körsbärsblommor också. Och japaner.

(Läste om denna ö och hittade filmen i Lisa Magnussons blogg. Härligt att det finns fler människor som inser att kaniner är boten mot allt ont!)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s