Musik som hör hemma i skogen


Nu är tydligen Arvikafestivalen på banan igen. Efter förra sommarens stora festivaldöd (där Hultsfred fick lägga ner helt och Arvikafestivalen med nöd och näppe genomförde sin och sen ställde in alla betalningar) verkade det tveksamt om det skulle bli nåt mer lertrampande i den värmländska metropolens skogar. Men så började det ryktas att kommunen, som var den största fordringsägaren, gått med på att göra nån ekonomisk deal och att det ändå skulle bli en festival 2011. I slutet på december publicerade Arvikafestivalen även ett öppet brev på arvikafestivalen.se, där de ber om ursäkt för att de  försökt vara nåt de inte är, tagit för stora ekonomiska risker, tappat sin musikaliska profil och ”blivit för stora”. Så långt allt väl, men formuleringen ”från och med nu kommer vi bara boka musik som hör hemma i skogen” lugnar mig inte precis…

Även om det måste ses som glada nyheter är det nästan to little, to late. I alla fall för min del. Jag blev faktiskt så otroligt besviken när de utan att blinkade pissade på sin trogna kärnpublik genom sitt extremt korkade uttalande förra året. Jag vet att jag inte var ensam om att känna så. Att reparera den arroganta och tråkiga attityden kräver en hel del. Mycket mer än att lova bot och bättring på sin hemsida. Särskilt när det inte riktigt framgår vad de tänkt sig att nischa in sig på för musik denna gång. Har man utan att blinka i princip bett sin mest trogna återkommande publik att dra åt helvete kanske det inte skadar att vara lite mer specifik kring om man ämnar göra nåt för att de ska vilja komma tillbaks? Bara ett tips. Den största frågan är fortfarande vilken publik det är de talar till i sitt öppna brev, och vilka band de tycker ”hör hemma i skogen”.

Det kommer givetvis att vara mycket spännande att se deras bokningar. 31 januari släpps de första biljetterna och det är väl ett rimligt antagande att man samtidigt presenterar i alla fall nån artistbokning? Eller?

Jag  vill förtydliga att jag aldrig har tyckt att Arvika behöver vara en renodlad synthfestival (och det har de för all del aldrig varit heller), men min återkommande kritik har varit att de försöker flirta in sig hos en mainstream-publik som förmodligen kan se samma artister på vilken stadsfestival som helst. Varför skulle folk åka till Värmland och bo i tält för att se artister de kan se var som helst annars?

Mina fem öre:

  • Satsa det mesta krutet på alternativmusik inom flera olika genrer (hårdrock, synth/EBM, electro, dance)
  • Boka Sverige-exklusiva spelningar med hyfsat stora stjärnor inom dessa genrer (det behöver knappast vara Kraftwerk-nivå på artisterna för att locka den sortens publik). Särskilt om man får hit såna band som inte ofta spelar/spelat i Sverige.
  • Nostalgi är inte fel, bara det inte är för många gamla älskade band som passerat bäst före-datum i startfältet. Om inte annat så lockar den sortens bokningar en publik som är nyfiken på hur deras gamla idol ser ut/låter idag, dvs man får större åldersspridning på publiken. Funkar ju väldigt bra för Sveriges största nischade festival Sweden Rock som har relativt hög medelålder.
  • Hitta de nya, spännande och icke-uttjatade alternativbanden inom olika genrer. Folk är alltid nyfikna på nya förmågor. Men alla behöver förstås inte komma direkt från replokaler i Bengtsfors.
  • Matcha upp med några noga utvalda och inte så dyra mainstream-artister som lockar de lokala besökarna

Band/artister jag skulle vilja se på Arvika:

Agonoize
Ashbury Heights
Autodafeh
Blutengel
Crystal Castles
Destroid
Edge of dawn
Eisbrecher
Grendel
Interpol
Nachtmahr
Stahlmann
System
Uberbyte
Unter Null
Valravn

Några bokningar som verkligen skulle få mig att komma:
Feindflug
Heimataerde
Hurts
Laibach
Mergel Kratzer
Eller nåt av de sydamerikanska aggrotechbanden (typ Hocico, Rabia Sorda, Dulce Liquido, C-Lekktor)

Rekommenderar också Mr Åbergs blogginlägg Grundkurs i festivalekonomi med tillhörande Spotify-lista med tips på artister inom flera genrer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s