2010 med andra ord

Förr om åren hände det att jag i skriftlig form sammanfattade året som gått ur nåt slags nyhets- och omvärldsanalytiskt perspektiv. Jag försökte ibland urskilja trender och tendenser, eller bara göra mig lustig på andras bekostnad. Men sånt är mig naturligtvis helt främmande idag. Fast jag har upptäckt ett bra sätt att i alla fall delvis ringa in vad som var på allas läppar. Varje år utser Språkrådet en lista med nyord som varit särskilt frekventa eller börjat användas i det vardagliga språket i större omfattning än tidigare och/eller ändrat betydelse.

Men jag saknar förstås en del användbara ord på deras lista. Därför föreslår jag först några egna som jag tycker är passande för 2010.

What about ”nätspya”, (det ”2.0-troll” gör i kommentarfält till artiklar och bloggar på nätet, sammanhörande med verbet: ”nätkräkas”) ”2.0-troll” (elaka figurer som krupit upp under en sten i skogen, skaffat laptop och trådlöst nätverk och nätkräks i sociala medier), ”teppanyakihån” (när så kallat ”helt oskyldiga människor” hånas offentligt för sin köksinredning, företrädesvis av en ”skolgårdsmediamobb”, även känd som ”twittermobb”, se även ”vindsvåningsmartyr”), ”vindsvåningsmartyr” (se DN Bostad)?
I samma härad hittar vi också ”klimatångest”* (när man lever ett så privilegierat liv att man plötsligt har tid att bry sig om jordens framtid, se även ”Mallorca-kris”),  ”Mallorca-kris” (se SvD).

Det kan också behövas ord som ”twitterbikt” (nåt som uppstår när alla vill #prataomdet, undvik däremot ”offerkofta” i detta sammanhang ) och ”kondomvandalism” (att medvetet göra hål på en kondom, undvik i detta sammanhang talspråkliga vulgäruttryck som ”CIA-hora”, ”Global-Bjästa”,”svensk våldtäkt” och referera inte heller till ”feministgetingbo”).

Med anledning av föregående forum kan det vara nyttigt att kunna säga ”tågkränkt” (det resenärer känner sig när deras tåg är inställt eller försenat på grund av snö, alternativt på grund av SJ). Vilket osökt för oss in på fenomenet ”twittervrede” (det ohämmade och oförklarliga raseri som till exempel uppstår när en ledarskribent på en stor morgontidning inte ont anande skriver att SJ borde finnas på Twitter när de REDAN gör det, jämför upprördhet vid ”folkmord” och ”sossesvek”).

I den politiska sfären hittar vi nödvändiga ord som ”sossesvek” (egentligen allt socialdemokraterna har tagit sig för sen 1986 och allt de kommer att göra i framtiden, jämför ”Mona-defekten”), ”Mona-defekten” (motsats till ”Wetterstrand-effekten”, dvs när en partiledare anses vara ensam faktor till ett politiskt partis bakslag eller framgång ), ”prostitutionstimeout” (att avgå från sin ministerpost på grund av s.k familjeskäl), ”arbeit macht frei-linjen” (en politisk inriktning som värdesätter att ryska städerskor kommer på ett kick och torkar upp hundbajs i moderata pressekreterares trapphus även fast det är helg, se även ”Unsgaard-komplimang”, icke att förväxla med ”Arkelsten-naivitet”). Med anledning av föregående finns det också ett behov av etikettera de som ofrivilligt tvingas vara omänskliga i sin dagliga yrkesutövning – ”Sonderkommando-handläggare” (människor som jobbar på myndighet och fattar beslut med motiveringen att ”de bara lyder order”).

Efter jul kan det hända att man påbörjar en ”fettdiet” (se ”baconbanta”) aka börjar ”baconbanta” (äta LCHF-kost) eller blir ”gym-passivist” (man betalar medlemsavgift till en träningsinrättning men utnyttjar aldrig tjänsten).

Ord som slår an den svenska folksjälen är bland annat ”idolpsykos” (när folket i flera månader kollektivt engagerar sig i en tv-sänd talangdokusåpa, ej att förväxla med ”Let’s dance-tvångstankar”, men förekommer ofta med ”tacomys”), ”tacomys” (obligatorisk fredagsavkoppling för ”pursvensken”, se även ”pursvensktoppen”), ”pursvensktoppen” (musikprogram i radio som bara infödda svenskar förmår avnjuta, mest pga hög frekvens av kulturell särart i form av Peter Jöback och dansbandsmusik), ”dansband” (ny betydelse: partyplaylist på Spotify), ”blondinbloggare” (kvinnlig bloggare som antingen promotar plastikkirurgi eller dissar utbildning. Även applicerbart på någon som jobbar för Jimme Åkesson och tycker det är skoj att blogga bilder på när hon äter chokladboll).  I samma härad hittar vi ”folkdräktssorti” (att med arga steg lämna ett sällskap när någon pratar om tolerans), ”gilla olika-kampanj” (rumsrent sätt att äntligen subtilt få  propagera offentligt för att alla borde vara heterosexuella), ”laserturk” (ett enmans-medborgargarde inriktat på att lyncha män som skjuter på invandrare, se även ”göra kaos på”) , ”göra kaos på” (nysvenska för ”göra slarvsylta av”). I dessa sammanhang kan även nämnas ”GW-letargi” (ett slags håglöshet som drabbar äldre män i väst som intresserar sig för kriminologi, alternativt har umgåtts för mycket med Jan Guillou).

När det gäller saker som händer utanför Sverige och som kan behöva dryftas så får man inte glömma ”jordbävningsfilantropi” (att  skänka en hundring till människor i andra länder som råkat ut för naturkatastrofer, bättre variant av så kallad ”Carola-present”), ”Carola-present” (att ge någon en helt onödig pryl när han/hon samtidigt är i starkt behov av basala saker för sin överlevnad). Här kan också begreppet ”oljekatastrofgroda” (att säga något väldigt pinsamt när man har en väldigt hög position inom ett företag som orsakat en väldigt stor skada) bli aktuellt. Att kombinera det stora med det lilla är också viktigt i språket, därför föreslår jag orden ”gruvälskarinna” (att få veta att man delar karl med nån först när denne fastnat i en chilensk gruva i flera månader och pressen försöker reda ut relationsturerna ovan jord), ”Åre-prinsessa” (att tillfälligt få vänslas med en tilltänkt prinsessgemål), ”bröllopsonani” (tanter som får orgasm av att köpa kylskåpsmagneter med kronprinsessan och prins Daniel på) och ”kungskobra” (ny betydelse: att slingra sig som en orm när man får frågor om sina utomäktenskapliga affärer, jämför ”en svensk Tiger”).

Jag saknar också det aktuella ”julhandelsterrorist” (islamistisk fundamentalist som har som mål att hindra stockholmare från att köpa julklappar på ett avspänt sätt) och ”Vilks-hänt” (en person som inte har nån som helst konstnärlig talang och försöker skyla över det med att rita provocerande karikatyrer och sedan prata om yttrandefrihet).

Inom nöjes-sektionen hittar vi´”iPadfeber” (omotiverat starkt ha-begär som uppstår när Apple släpper en ny teknisk produkt, jämför ”iPhone-snuva”, tidigare även manifesterat i så kallat ”Mac-överlägsenhet”), ”Civ V-änka/änkling” (det du blir när ett mycket haussat dataspel som din partner länge sett fram emot släpps). När man kommer till det musikaliska så känner åtminstone jag behov av ordet ”Håkan-sekterism” (oproportionerligt stark vurm för falsksjungande göteborgare i sjömanskostym) och ”recensentpudla” (när en recensent på en stor tidning får kalla fötter för att han/hon satt ett betyg på något som han/hon kommer att bli mobbad för på nästa recensent-after work och därför vill ta tillbaks det). Jag önskar mig också  ”radhussatanism” (att lyssna på Watain utan att ha tillgång till ruttnande slaktavfall, alternativt döpa sin katt till Belsebub) och ”Mello-pakt” (det svenskar anser att alla andra länder har ingått i när det svenska bidraget i Melodifestivalen inte går vidare till ESC).

När Tv-underhållning kommer på tal behövs nya ord som curlingefterbliven” (barn som vanvårdats av sina föräldrar så till den milda grad att de inte vet hur man diskar eller plockar upp sina kläder från golvet, alternativt de curlingefterblivnas föräldrar som inte kan erkänna att deras barn har några som helst brister), ”enhörnings-IQ” (när man avslöjar en väldigt låg allmänbildningsnivå genom att inte kunna skilja på riktiga djur och fantasidjur, jämför ”Paradis-helvete”), ”Paradis-helvete” (tanken på att bli strandsatt på ett lyxhotell på en exotiskt plats tillsammans med dokusåpadeltagare med ”enhörnings-IQ”, samt Alex Schulman). I samma kategori hittar vi ”bonde-flirt” (totalt misslyckat försök till samtal, interaktion, relation eller egentligen all mänsklig samvaro med det motsatta könet) och ”ensam-mamma-bitch” (en ensamstående kvinna med barn, som har abnorma krav på en ny tilltänkt partner).

Jag avrundar med nyorden ”facebookstatus” (ny betydelse: att uppdatera sin status på Facebook med orealistiskt käcka och avundsväckande påståenden om sin tillvaro) och ”bloggfegis” (person som anonymt skriver sarkastiska inlägg om samhällsfenomen och kända personer på sin oansenliga blogg).

Förutom att jag saknar ovanstående ord så är jag relativt nöjd med Språkrådets nyord för året. Jag har tagit mig friheten att ordna de mest intressanta i tematiska grupper (för hela listan i alfabetisk ordning, kolla Språkrådets webb).

DU SKÖNA NYA IT-VÄRLD:
app = program som laddas ned från nätet till en mobiltelefon [efter engelskan, av application]
bloppa = sälja på bloppis [av blogg + loppis]
bloppis = försäljning av saker man tröttnat på via en blogg
facebooka eller fejsbooka =skriva på Facebook
filvärd = företag som erbjuder nätutrymme och anonymitet
spotifiera 1 = använda Spotify, bli kund hos Spotify
spotifiera 2 = överförd betydelse: lägga sig till med något som tidigare var gratis och erbjuda det fritt mot att kunden måste acceptera reklam eller andra restriktioner
wikiläcka = läckande av hemliga uppgifter via webbplatsen Wikileak

MEDELKLASS-VARDAG:
ordningskonsult = person som ger råd om hur man håller ordning
rit-avdrag = avdrag för it-tjänster i hemmet [jämför rot- och rut-avdrag]
väggord = ord, ofta ett citat, som skrivs på en vägg som utsmyckning

VULKAN-KRIS:
askbränd = skadad ekonomiskt av flygstoppet orsakat av askmolnet från vulkanutbrottet på Island
askstoppad = stoppad av askmolnet från vulkanutbrottet på Island
asktåg =extratåg som sattes in för att kompensera flygstoppet efter vulkanutbrottet på Island
askänka, askänkling även vulkanänka, vulkanänkling =person som väntar på att en inaskad make skall komma hem
inaskad = som inte kunnat ta sig hem till följd av flygstoppet efter vulkanutbrottet på Island
vulkanresa = ny betydelse: resa med andra färdmedel än med flyg som blivit inställt på grund av vulkanutbrott

NYHETSHETT:
bjästa = ta parti för en förövare av ett brott och mobba offret [efter en händelse i Bjästa, där många ställde upp och stödde en våldtäktsman och mobbade offret]
guldsot = ökad frekvens: sjuklig girighet [förre Röda kors-chefen uppgav det som förklaring till att han försnillat miljoner]
kaffeflicka = ny betydelse: ung kvinna som bjuds in ”som något sött till kaffet” på en herrmiddag [aktuellt i samband med skandalboken om kungen]
kalsongbombare = terrorist som gömt en sprängladdning i sina kalsonger
processturism = det att man förlägger rättstvister till ett land som tillåter att man tar upp mål som inte berör någon bosatt i detta land
serieskytt = ny betydelse: person som vid ett flera tillfällen skjutit mot folk
vuvuzela = lång tuta av plast [till ett uttryck på zulu med betydelsen ’göra oväsen’]

”KULTUR”-YTTRINGAR:
bästsäljerism = inriktning hos förlag och medier på bästsäljare
danseoke = det att dansa som en viss dansartist till musik

POLITIK-PLATTITYDER:
jobbstopparpolitik = politik som motverkar ökad sysselsättning [använt av alliansen om de rödgrönas förslag i valet]
sanningsbarometer = faktagranskning som hjälper väljare att bedöma trovärdigheten hos olika partiers påståenden
stupstockspolitik = socialförsäkringspolitik som anses hård mot sjuka människor [använt av de rödgröna om regeringens politik]
tobleronepolitik = överbudspolitik [anspelar på affären 1995, där Mona Sahlin anklagades för att ha utnyttjat riksdagens kreditkort för privat bruk, bland annat inköp av Toblerone]
valpromenera = bedriva valpropaganda medan man promenerar omkring
ångerrösta = utnyttja möjligheten att rösta på valdagen när man förhandsröstat

(KLI)MAT-ÅNGEST:
koldioxidneutralt vin =vin som produceras och distribueras på ett sätt som motverkar alltför mycket koldioxidutsläpp
köttklister = ämne tillverkat av djurblod som kan användas för att klistra ihop mindre köttdelar till något som ser ut som hela köttstycken
morotsaktivism = systematiskt gynnande av butiker för att få innehavare att satsa ännu mer på miljövänliga och rättvisemärkta varor och liknande
morotsmobb = aktion som morotsaktivister utför; grupp av morotsaktivister

ARBETS-(O)RÄTT:
kringtidskort = kort där anställda i hemtjänsten skall redovisa vad de gör när de inte är hemma hos någon, exempelvis möten, rapportskrivande, gångtid

***

* Klimatångest var tydligen ett nyord hos Språkrådet redan 2007.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s