Totto målar en tavla

Arbetslinjen. Ett ord i tiden. Som ett slags Berlinmur mellan de som gör rätt för sig, och de som tydligen inte gör det – men borde. En försörjningens Maginotlinje. (Eller en färgglad sluttande badrumskakelvägg där nån RUT-städerska kan se en skymt av solen när hon står och skrubbar?). Varje dag nya rapporten om den succé som denna politiska innovation medfört för medborgares som förut bara haft sina sjukdomar att fokusera på. Nu plötsligt kan de med lite hårdhänt handpåläggning från samhället resa sig från sin lamhet och gå – ut på arbetsmarknaden – medan de med svag röst hävdar att de måste få din dialys eller sina cellgifter och därför inte kan gå på jobbintervjun som finansanalytiker. Förstås sker detta efter nåt trevligt myndighetsbeslut på tungomåltalssvenska á la Ulf Ekman:  ”kalamascha…kurredutt…shamalamadingdong…huttimutti…hallelujaaaaa. Off you go till Arbetsförmedlingen!”.

Tottos tavlaDet fina är att vi i kölvattnet av detta verkar ha fått en tradition av politisk propagandakonst även här i Sverige, och den vi har att tacka för det är vår före detta arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin. Han hade som bekant många strängar på sin lyra. Förutom de han uppmärksammades mest för visade han sig även hysa slumrande konstnärsambitioner.  Tavlan han målade på temat ”livslust” till välgörenhetsprojektet Art against Aids (som auktionerade ut kändisars konstverk och gav cash till aidsforskningen) döpte han till ”Arbetslinjen: Det som skiljer det inrutade, kontrollerade från det fria, från egenmakten”. Politiskt radikal konst. Mycket fascinerande. Nästan lika fascinerande som att nån faktiskt köpte tavlan för 1500 spänn. Nu har detta episka konstverk skapat ringar på vattnet och bloggen ”Skumrask” utlyste en remix-tävling där olika nytolkningar av verket efterlystes. Nu tävlar nitton konstnärliga framställningar om den prestigefyllda titeln ”The S.K.U.M.M.A Prize”.

Fredrik Edin, som står bakom bloggen, förklarar hur bedömningen kommer att gå till:

Precis som i melodifestivalen kommer en professionell jury bestående av konstnärer, gallerister, satiriker och långtidsarbetslösa vara med om att fälla det definitiva avgörandet.

Fram till den 14 december kan man rösta på sin favorituttolkning av Tottos tavla. Skynda, skynda!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s