De bästa dör först

Nooo, bläckfisken Paul är död. Denna gigant som tippade fotbolls-VM bättre än lemurerna på Skansen väljer premiepensionsfonder. En riktig föregångare inom spåbranschen. Ett slags undervattens-Saida. Världen har helt enkelt blivit ett åttarmat orakel fattigare. Det är inte utan en tår i ögat man läser om hans sorti. Paul blev hela 2 ½ år gammal, vilket för en bläckfisk är en ålder motsvarande Metusalems. Ändå var hans gärning allt för kort. Han hade så mycket mer att ge. Allsvenskan, La Liga, Bundesliga, traktor-SM 2011.

Trots att personalen på Sealife i Oberhausen (där Paul framlevde större delen av sitt liv) säger att de alla sörjer hans plötsliga hädangång har de redan skaffat en ersättare. Som ska heta Paul. Är inte det lite ofint? Det är ju lite som om man skulle göra slut med sin karl och bli ihop med en som heter likadant för att man är för lat för att lära sig ett nytt namn. Och vad är Paul egentligen för ett namn på en bläckfisk? Det är ju som att döpa en katt till Torsten. Eller en isbjörn till Kurt. Ett tyskt tentakeldjur borde väl i alla fall heta Helmut eller Wolfgang? Eller Johann Rudolf von Bischoffswerder, eller nåt sånt. Finns det inget internationellt råd för översyn av vad folk döper sina djur till? Särskilt djur som har en professionell karriär borde ju åtnjuta i alla fall nåt slags moraliskt skydd av Världsnaturfonden för att inte få kränkande artistnamn. Paul, det låter ju som en smörsångare som gifter sig med nån golddigger från Skåne (vars karriärhöjdpunkt är att säga ”hejsan” iklädd bikini i filmen ”Dum & dummare”). Ytterst kränkande för alla djur i vår herres hage att bli döpt till nåt sånt. Utom möjligen om man är anka förstås. Visserligen var Paul d.ä tydligen född i England, därav den brittiska touchen på namnet. Men vad Paul d.y har för ursprung förtäljer inte den flitiga nyhetsrapporteringen kring hans anrika företrädares död.

Jag ska fila lite på min tyska sen ska jag maila Oberhausen-akvariet och påpeka det olämpliga att döpa Pauls arvtagare till  samma namn. Jag tänker föreslå några mer lämpliga bläckfisknamn som Baalberith, Leviathan eller Nysrogh. Det är internationella namn som funkar i alla undervattensvärldar. Om han ska ha ett tyskt namn så tänker jag föreslå Kuno von Moltke. Envisas man med nåt engelskt tycker jag att lill-Paul borde få ett mer aristokratiskt brittiskt namn som Desmond, eller Phileas. Eller åtminstone få heta nåt annat än Paul. Kanske Gary. Det låter som nån som kollar mycket på fotboll. Annars är ju Svennis fint. Eller ett riktigt svenskt helyllenamn som Zlatan.

Annonser

2 reaktioner på ”De bästa dör först

    • Det har du rätt i, tänkte inte ens på det. Men han med äpplet var tydligen dansk (ja, jag googlade). Moltke alltså, inte Adam i lustgården. ;-)

      Tack, tur att nån har samma fåniga humor som jag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s