Piraternas död?

Nu kommer ÄNTLIGEN min indignerade text om medias bevakning av den överklagade TPB-domen. Som ni har väntat…!!! Eller hur?
Rättegången startade i hovrätten i tisdags. Orkade inte lägga upp texten som jag skrev då, men här kommer den i alla fall för de av mina läsare som nu eventuellt intresserar sig för detta ämne. (Hej älskling! Har inte du en egen blogg du brukar skriva i om sånt här?).

***

Wow, medias generella bevakning av del två av The Pirate Bay-rättegången är verkligen…imponerande (ja, det där var lite ironiskt). Eftersom Piratpartiet fick så få röster i riksdagsvalet är analysen att ingen bryr sig om IPRED, att piratrörelsen är död och ingen längre fildelar. Det säger i alla fall en representant för branschen, Ifpi, i flera intervjuer. Det är ju roligt att det är de som får föra hela debatten, analysera och komma med slutsatser. Särskilt när de ju helt uppenbart inte riktigt är objektiva eller förmedlar sanningen. Men ingen reagerar nämnvärt på det.

Och som alltid är de flesta journalisterna mest duktiga idioter som går nån annans ärenden. Det finns knappt nån annan röst som hörs, och det är ju beklagligt ensidigt. (En eloge till DN som försökte hålla en lite mer saklig ton och belysa att själva grundfrågan inte är löst, oavsett utgången i överklagandet). Sen kan man ju undra om analysen av att ”ingen bryr sig” är särskilt tillämplig eller relevant bara för att det inte är samma pådrag kring den överklagade domen  som inför första rundan? De ska ju i princip bara spela upp bandade förhör och gå igenom allt igen. Särskilt mycket nytt har inte tillkommit sen sist. Nyhetsvärdet är med andra ord inte direkt i samma härad, av naturliga orsaker. Dessutom kanske många anser att en dryg vecka efter ett riksdagsval när regeringsbildningen fortfarande är oklar och ett parti med främlingsfientlig politik kommit in i riksdagen så finns det mer brännande frågor i den politiska debatten?

Men det är klart, säger Ifpi, Antipiratbyrån och några journalister att frågan är död så är den kanske det. I alla fall för mina favorithatobjekt – den åsiktsnaiva massan. Och det är ju ändå de som sätter agendan för vad som är viktigt och inte, vad som räknas och inte, vilka människor som är tärande och vilka som är närande och hur man ska se på samhället och sin del i den. Nu bestämmer de över internet också.

The Pirate Bay har vuxit i antalet användare och rullar på som vanligt, men Ifpi och Antipiratbyrån säger att fildelningen mest handlar om en tjänst som tre datanördsnubbar och en knäckebrödsnazist sjösatt och ett maffialiknande  elitnätverk som heter ”Scenen”. (SVT:s ”Uppdrag granskning” gjorde nyligen ett mycket lamt ”granskande” inslag om denna sammanslutning. Visserligen ifrågasatte de Antipiratbyråns arbetsmetoder, men i övrigt var det tandlöst som en 110-årig tanta i en afghansk bergsby och hade ett tilltal som till efterblivna internetalfabeter, men vill man veta nåt om varför ”Scenen” anses vara det främsta hotet mot upphovsrättslobbyn kan man ju kika på programmet. Finns säker att ladda ner. Skoja ba, men det finns nog på SVT Play). Man kan tycka vad man vill om de udda filurerna bakom TPB, men som flera kloka personer sagt – om det är nåt de eventuellt bör granskas för så är det skattebrott. De personligen har gjort sig skyldiga till upphovsrättsbrott lika mycket/lite som Google har gjort det. Att se det på nåt annat vis är en grov förolämpning mot människors förmåga att skilja på saker och ting.

Posten är ansvarig för distribution av post, de är inte rättsligt ansvariga för det innehåll som Nisse Nilsson i Årjäng skickar i sitt postpaket. Om polisen får en uppgift om att Nisses paket innehåller en kamera han stulit av Ulla så tycker jag att det verkar väldigt konstigt om Posten ska betala pengar till Ulla för vad Nisse gjort. Ännu konstigare tycker jag det är om Ullas pappa och hans kompisar gör en privat razzia mot Posten och plockar ut ett tjog andra paket som de eventuellt tror kan innehålla Ullas kamera och börjar hota en massa slumpartade nissar som har skickat paket med att de ska få betala skadestånd till Ulla. Den slumpartade summan de tagit fram baserat på det potentiella värde av de tusentals foton Ulla nu inte kunde ta med sin kamera.

Okej, liknelsen haltar. Men det beror mest på att Ullas kamera skulle finnas kvar i hennes ägor, och paketet möjligen innehåller en kopia av en av hennes bilder. ;-)

Ingen av TPB-snubbarna förnekar att de ligger bakom tekniken som används på sajten The Pirate Bay. Men är skapandet av tekniken ett brott, och är ens att göra tekniken tillgänglig för andra ett brott? Jämför med Googles sökmotor. Ännu mer förundrad blir man när man läser detta och tänker efter:

Enligt svensk lag – Lagen om elektronisk kommunikation (LEK) – har tjänsteleverantörer ansvarsfrihet både straffrättsligt och skadeståndsrättsligt. Konkret innebär det till exempel att internetoperatör inte har ansvar för vad deras kunder gör på nätet.

Nåja, är fildelningen död? Är Piratpartet nere för räkning? Har alla slutat intressera sig för IPRED, FRA, fildening, integritetsfrågor och Gottfried Svartholm Wargs glesa skägg?
Det beror ju på var man tittar. Om SvD och kvällstidningarna sätter agendan för hela ens världsuppfattning så är det nog mycket saker som är ”stendöda”. De som hela tiden varit aktiva i debatten är det fortfarande och har varit under hela valrörelsen. Piratpartiet lever i högsta välmåga och skickar i alla fall mail till mig ett par gånger i veckan. Ibland läser jag dem också…

Mina politiskt korrekta vänner som  inte tycker att en upphovsrättslagstiftning som tar minimal notis om ett par hundra års förändring i tekniska förutsättningar och människors konsumtionsbeteende bör uppdateras fortsätter att ladda ner sina tv-serier, filmer och musik. Och lyssnar glatt på Spotify utan att analysera hur många ören ”de stackars artisterna” som de brytt sig så mycket om i fildelningsdebatten får därifrån. Det är ju ändå lagligt och då behöver man inte fundera på förutsättningarna bakom eller om kreatörernas rätt verkligen tillvaratas och beaktas på ett rättvist sätt. Man har ryggen fri och kan fortsätta att sitta och prata om ”dom andra” – de som bara ”vill ha allt gratis”.

Jag kritiserar inte Spotify eller användandet av tjänsten. I love Spotify!  Jag försöker bara påminna om att föraktet för ”de som vill ha allt gratis” (vilket – igen – inte är ett argument som nån seriös person använder i debatten. Ja, utom de som hävdar att det är vad piratrörelsens företrädare anser) blir lite ihåligt när man inte ens själv orkar fundera på konsekvenserna av saker man anser är tusen gånger mer moraliskt riktigt och rätt. Bara en tanke som man kanske kunde låta poppa upp i huvudet ibland när man lyssnar på Spotify?

Dessutom är de metoder som Antipiratbyrån (med branschen som uppdragsgivare) bedriver är fortfarande djupt odemokratiska och ett hot mot rättssamhället. Man bekämpar hela tiden symptomen och inte grundproblemet. Oavsett vad man har för utgångspunkt och åsikt i frågan så är det klart och tydligt att branschen till varje pris ska sätta dit nån/några enskilda individer med extremt rättsligt ”övervåld”. Men den metoden skadar bara deras sak än mer. Vägen att gå är att lösa grundproblemet – och då menar jag inte genom att döda myggor med napalm och låta resten av samhället för säkerhets skull övervakas med storebrorsögat.  Det är naivitet att tro att deras kampanj har nån egentlig effekt:

Analysföretaget Mediavision, som följer svenskarnas inställning till fildelning, konstaterar också att den minskning i olaglig fildelning som syntes efter Ipred-lagen och The Pirate Bay-domen nu avstannat och istället finns tendenser att fildelningen återigen ökar.
Medan lagliga tjänster som Spotify minskat olaglig nedladdning av musik ökar intresset för så kallade piratstreamingssajter för filmer och tv-program. Enkelt förklarat kan användarna på dessa se piratkopierade filmer utan att behöva lagra dem på sin hårddisk – och därmed undgå att begå ett brott. Som alltid springer tekniken ifrån politikerna och som Mediavision konstaterar: ”för rättighetsinnehavarna innebär det att man inte kommit åt grundproblemet”.

Citatet är ur en artikel i SvD i tisdags. I en bevakning som ledsamt nog annars toppas av ett synnerligen obehagligt debattinlägg av nån snubbe som heter Per Strömbäck, som anser att  det behövs mer hårdhandskar på nätet och att TPB företräder en ”mörk tidsålder” och en anarki på nätet som är omodern. Indirekt, nätleverantörerna ska agera poliser (i branschens ledband?) och det är inget fel eller konstigt med det. Han anser också att det är fånigt att anta att myndighetsutövning och kontroll på nätet kan leda till en polisstat à la kinesisk diktatur (ja, utom i Kina kanske…). Dessutom måste man ju ändå väga eventuella inskränkningar i yttrandefriheten emot att folk blir mobbade på nätet och att det bedrivs ekonomisk brottslighet där (!!). Jamendåså. Wow, det påminner mig om en diskussion nyligen där jag och min sambo skrattade lite åt diktaturstatens åsikt att ”yttrandefrihet är inget ekonomiskt värde”. Jag visste inte att vi hade företrädare för den linjen även i Sverige! Det roliga är att han framställs som en oberoende tyckare utan nån agenda, men det är kanske inte riktigt sant…

Nåja.  Bedöm själva.
Per Strömbäcks debattinlägg i SvD: ”Nätanarkismen har kommit till vägs ände
Piratpartiets Anna Troberg i replik i SvD: ”Strömbäck en lobbyist utan trovärdighet
Strömbäck fick replikera, men hans text gick i princip ut på att säga ”Anna Troberg är dum och har fel, för hon säger att jag är dum och har fel”. Jag är verkligen imponerad av folk som kan bygga sina resonemang på såna briljanta logiska konstruktioner och svidande argument.

I övrigt tycker jag att kommentaren från en av författarna till den utmärkta boken ”Piraterna” (uppfattade tyvärr inte om det var Anders Rydell eller Sam Sundberg och minns inte i vilket nyhetsinslag det var) var lysande. Han blev tillfrågad om hur han trodde att utgången av rättegången skulle påverka fildelning. Han svarade att eftersom rättegången i princip handlar om ett internet som fanns för kanske fem år sen är den mer att betrakta som arkeologi än juridik. Klockrent!

Annonser

3 reaktioner på ”Piraternas död?

  1. Tack för ditt långa och innehållsrika blogginlägg! Skönt att inte alla bara avfärdar TPB, kopiering och upphovsrätt som ointressant och ”dött”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s