”Mamma, är Bamse kommunist?”

Jo, jag börjar också bli lite mätt på politiska utspel i alla kanaler. På att bombas med mer eller mindre onyanserad ”propaganda” från alla håll och kanter, i alla forum. Men jag vill säga några saker i det här sista inlägget på ämnet innan valet.

Läs på
Oavsett vad man har för politisk grundinställning och hur tvärsäker man än är på var man står – läs partiprogrammen. Både för de partier du sedan innan sympatiserar med, och de du inte håller med.
Läs sammanställningar i tidningar där de olika partierna får ge konkreta svar på var de står i olika frågor. Mindre intressant skulle jag bedöma att det är att se TV-debatter. Där brukar fokus mest vara att partiföreträdarna är dryga mot varann och kommer med olika påhopp på hur kassa andra partiers politik är. Publiken & medierna verkar mer intresserad av att recensera personerna i sig (hur de såg ut, vad de gav för intryck, vad de hade på sig osv) än att relatera till sakfrågorna.  Om man inte tror att valet gäller Top Model 27 kanske man faktiskt ska lägga de synpunkterna åt sidan. Lika lite skulle jag gissa att det ger att göra ”vilket parti bör du rösta på”-tester. Det har uppenbarligen visat sig att de flesta inte riktigt är korrekt utformade, varken i frågeställningarna eller i resultaten. En fråga som ”Tycker du att det är ok att stjäla upphovsrättsskyddat material?” måste man bara skratta åt. Det är inte vad Piratpartiet företräder och fildelning är inte deras kärnfråga. Ändå är det helt uppenbart vad en viss tidnings test anser är en objektivt ställd fråga som ska avgöra om man är piratpartist eller inte.

Jag har givetvis läst Sverigedemokraternas partiprogram. Hur skall jag annars kunna veta vad de står för? Jag tillhör de som vill bilda mig en egen uppfattning om saker. Samla in fakta och synpunkter från många håll och sen bestämma vad jag ska tycka om det. Jag tycker att det är väldigt pinsamt att så många har en massa åsikter som bygger på nåt ”de hört” eller vad man pratade om hemma vid köksbordet med ma och pa 1982. Shape up, demokrati är inte bara en rättighet utan också en skyldighet. Skapa dig en egen åsikt, baserad på fakta och aktiva ställningstaganden. Ta reda på vad partierna vill och vad de står för. Alltså, på egen hand, och med nån typ av källkritiskt öga. Vem förmedlar denna information till dig och vad har de för agenda?

Lev i nuet – fokusera på vad partierna står för idag
Maud Olofsson säger att hon aldrig skulle sitta i en regering med ”en kommunist” och Göran Hägglund tycker att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är av samma skrot och korn. I princip samma linje håller hela Alliansen. Den politiska retoriken börjar bli plågsam. Av flera skäl. De ogärningar som historiskt har gjorts i namnet av olika politiska ideologier, och än oftare i Guds och religionens namn, kanske man ska vara sparsmakad med att använda 2010 i ett land som styrts av demokratiska principer mycket länge? Vänsterpartiet strök för tjugo år sen ordet ”kommunisterna” ur sitt partinamn och har i allt väsentligt tagit avstånd från den förkärlek de en gång hade för sina ”bröder och systrar” i kommunistdiktaturer (de flesta statsmakter som Vänsterpartiet Kommunisterna stödde existerar inte ens idag, liksom det partiet och de som företrädde den linjen med liv och lust, och oerhört mycket naivitet). Även om jag personligen inte anser att kommunism är en politisk ideologi som framgångsrikt kan tillämpas som grund för samhällsstyre är det lite väl magstarkt att stödja nåt slags McCarthy-jakt på en ideologi som inget riksdagsparti faktiskt företräder. Det var minst 30 år sen kommunismen var en influerande maktfaktor i världen (det beror iofs på hur man ser på Kina, Nordkorea och Kuba – men de anses väl knappast som ideal av någon i västvärlden. Makten är ju en annan sak…), och inte ens då hade det varit särskilt smart att blanda ihop diktaturernas tolkning av kommunism med den egentliga ideologin. Jag tycker att det är pinsam att folk är så obildade. Jag är inte kommunist, jag sympatiserar inte med varken grundideologin eller den tillämpning av den som odemokratiskt tvingats på många människor runt om i världen. Men jag vet skillnaden mellan leninistisk marxism (stalinism) och ett vänsterparti som deltar i en demokratiskt parlamentarism. Att jiddra om kommunism (i det avseende som Alliansen gör just nu) är ju att inte kunna skilja på en brödrost och en atombomb. Det sorgliga är ju att majoriteten som ”hänger på” inte skulle kunna redogöra för kommunismens huvudteser och lika lite vad Vänsterpartiet står för.

Sandlåderetorik
Förresten, om man ska snacka om gamla synder så kanske Centern ska stå till svars för Bondeförbundets partiprogram från 30-talet (de formuleringarna får Sverigedemokraterna att verka oerhört nyanserade i sin invandringspolitik). Eller man kanske skulle fråga Moderaterna lite om hur de förhöll sig till apartheid i Sydafrika och högerdiktaturer i Sydamerika eller säga att de får ta ansvar för Högerförbundets ungdomsförbund som på 30-talet bildade en egen ”sturmabteilung” i ren beundran för den där framsynte Hitler i Tyskland (det ska sägas att MUF bildades då, som en protest mot detta tilltag).  Eller kan vi inte bara snacka lite om vilka som var mest emot nymodigheter och avarter som allmän rösträtt och kvinnlig rösträtt? Eller kanske ska kristdemokraterna få sig lite pikar om korstågen och allt skit som gjorts i Guds namn? Till och med Jesus verkar kunna inspirera till ett och annat. Va, vad säger ni om Knutby nu då? Va? Va?

Nej, för det vore lågt och trist och sandlådemässigt. Men det finns en hel del åsikter och uråldriga, dumma och knepiga ideologiska ställningstaganden att rota fram i alla de politiska partiernas förflutna. So don’t go there. Lev i nuet. Att behöva snacka om saker som inte ens är giltiga längre är ju ett bevis på hur lågt den politiska debatten sjunkit. Finns det inte nog med aktuella och relevanta politiska frågor att diskutera tycker ni?

Nassar och kommunister
Jag tycker också att man ska akta sig jävligt noga för att säga att ett öppet främlingsfientligt parti som är ett hjärtslag från nynazister och andra som brukar anses som antidemokratiska och samhällsfarliga element är i samma härad som Vänsterpartiet. Jag tycker som sagt personligen att Vänsterpartiets politik lämnar en del övrigt att önska, men det handlar om hur vissa av deras idéer skulle kunna implementeras och fungera i vårt samhälle – det handlar inte om ”kommunism” eller att deras politik är individ- & samhällsfientlig (jo, jag förstår att den formuleringen skulle reta gallfeber på liberaler och konservativa…men om vi liksom höjer oss över allmänt tyckande och ser mer till nåt slags objektiv grund). Det är en stor, stor skillnad. Att plötsligt börja tjoa om att de är ”farliga kommunister” 2010 när de jobbat inom ramarna för demokratisk politik och suttit i riksdagen sen den allmänna rösträtten infördes 1921 känns väl ganska desperat och lamt liksom. Men ett tecken i tiden.

V definierar sig själva som ett reformistiskt och feministiskt socialistiskt parti och driver frågor som handlar om utbyggd offentlig sektor (givetvis då med högre skatt som följd), sex timmars arbetsdag och att staten i högre grad ska ansvara för vissa samhällsfunktioner snarare än marknaden, att anställda ska ha större inflytande i företag osv. De är dessutom välkänt neggo till USA, EU och Israel och har alltid ett och annat att säga om västländernas inblandning i konfliktsituationer runt om i tredje världen.

Jag kan inte riktigt se kopplingen mellan Ohlys partipolitik, kolchoser och Stalin. Vi anklagar inte ens Sverigedemokraterna för nazismens brott (även om det helt uppenbart finns nynassar i deras parti), så jag förstår inte riktigt varför Ohly & co ska ställas till svars för vad som hände i ryska fångläger eller vid Berlinmuren. Det är så låg nivå på den intellektuella (?) politiska debatten att jag känner mig som jag är 150 år och partiledarna är ungefär treåetthalvt.

Långt borta är den tid då folkpartiets Bengt Westerberg reste sig ur partiledarsoffan när pajaspartiet Ny Demokrati satte sig i den. Nu verkar det inte otroligt att Alliansen kommer att böja sig framåt för Jimme Åkesson om det är priset de måste betala för att kunna bilda regering. Det tycker jag är väldigt ledsamt.

Rösta
Jag har ännu inte bestämt mig för vad jag ska rösta på. Jag läser fortfarande på om var de partier jag funderar på har för åsikter i olika frågor som jag tycker är viktiga. För samhället i första hand. För mig personligen i andra hand. Jag funderar på att sprida mina gracer, då jag har vissa intressefrågor på lokalplanet (trafiksituationen i Solna) och gärna vill att partier som har vettiga förslag för att lösa detta problem ska få större inflytande. I landstinget vill jag förstås se nån som inte driver privatisering för långt eller sätter upp ”mål”  för vården samtidigt som de inte ger resurser för sjukvårdspersonalen att kunna leva upp till dem. Det är sorgligt ointelligent att tro att ett politiskt beslut utan ekonomisk och strukturell uppbackning kan genomföras. Det är som att bestämma att ”ingen i vårt landsting ska få cancer”. Va kul, hur ska vi fixa det då? ”Det får varje vårdenhet lösa inom sina resursramar”. Wow.
På riksdagsplanet är det svårare. Eller egentligen inte. Vi får se.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s