Soppatorsk

Nu är jag inte på nåt sätt avlönad av Arla, men deras Kelda-soppor är en gåva från gudarna. Sen vi såg till att alltid ha en stash olika smaker av deras soppor hemma i kylskåpet har ”tråkig & flottig hämtmat för att man inte orkar laga nåt klokt”-lösningen på middagsdilemmat minskat enormt.

Generellt sett tycker jag att soppa är rätt trist mat och ska man laga soppa så blir det godast om man gör den från grunden själv. Men det är en åsikt som jag modifierat starkt sen jag började pimpa Kelda-sopporna. Naturligtvis kan man slänga i lite vad som helst som man har hemma. Vi körde först mycket med att ha i lite extra grönsaker, riva över lite parmesan, smula över lite fetaost eller klicka i keso blandat med pesto eller lite gräddfil bara. Knaperstekt bacon, strimlad rökt skinka, strimlade soltorkade tomater eller formfranske-krutonger stekta med lite olja och vitlök är ju saker man kan skoja till sopporna med utan större ansträngning. Har man en bit gott bröd till också så blir det ännu bättre. Men jag måste också verkligen rekommendera recepten på Keldas egen hemsida där man får nya idéer och framför allt tips om vilka soppor som lirar bäst med olika ingredienser.

Sen kan man ju lägga till och dra ifrån utifrån vad man har hemma eller själv gillar. Här kommer fem tisdagssoppor som vi gillat extra mycket. Ni kan förstås äta dem vilken veckodag som helst. Men det är inte rätt. En tetra färdig soppa räcker till två personer ungefär och alla varianterna tar under 10 minuter att fixa. Instant yumminess! Jag har testat alla Keldasopp-sorterna och alla är helt ok, med rätt ”pimpning”. Jag kommer aldrig att bli nån matfotograf, så sopporna är alla godare än de ser ut här. Promise!

Tomatsoppa med fetaost
Keldas toscanska tomatsoppa (är spicy så den behöver man inte ens extrakrydda) kokas upp med halverade körsbärstomater, små bitar röd paprika och några klickar matlagningsyoughurt och sen strör man fetaost över precis innan servering. Min egen tomatsoppa är förstås ännu godare, men den här går inte av för hackor heller.

Räk- och sparrissoppa (recept från Kelda)
Min nya favorit. Mycket lätt att göra och skitgod. Koka upp Keldas gröna sparrissoppa, lägg i 125 gram skalade räkor och låt dem bara bli varma. Häll upp i skål och häll över nån matsked av vardera stenbitsrom, hackad rödlök och lätt crème fraiche.  Klart!

Kräftsoppa med chili (recept från Kelda)
Även den här soppan är en riktig hit. Keldas Fisk- och skaldjurssoppa kokas upp, sen lägger man i ungefär 200 gram fisk skuren i kuber (lax eller vit fisk, typ torsk eller sej, eller varför inte båda). Koka ett par minuter. Lägg i kräftstjärtar (ungefär 200 gram eller så mycket man tycker känns lagom, jag vill ha soppa med mycket stuff i). Häll upp och garnera med chiliflakes (varning, jag gillar stark mat men det ska bara vara nån nypa annars tar den smaken över helt) och hackad färsk dill.

Karibisk räksoppa (recept från Kelda)
Keldas karibiska soppa är en av sopporna jag tycker funkar sämst ”opimpad”, men lyfts otroligt av lite extra ingredienser. Koka upp karibisk soppa, lägg i 125 gram skalade räkor och 75 gram strimlade sockerärtor. Värm. Servera och strö över hackad röd paprika (½ räcker till två personer).

Indisk vegosoppa (recept från Kelda…på ett ungefär)
Kikärtor är grymt gott i soppa upptäckte jag. Grunden i denna är Keldas orientaliska soppa. I Keldas recept var det tomater i också, men vi gjorde utan och la istället i röd paprika och finstrimlad zucchini. Funkade fint. Ta en burk konserverade kikärtor (400 gram), låt rinna av och häll i soppan tillsammans med en bit strimlad purjolök och en tärnad tomat eller som i vårt fall då, en halv tärnad paprika och några skivor strimlad zucchini (det är en mycket bra soppgrönsak har jag märkt, ger substans utan att ta över smaken).  Klicka i lite matlagningsyoughurt vid servering. Eller gör som vi (fast det var efter bilden togs), strö över smulad chèvre-ost. Tasty!

Det var allt for now. Gilla soppa eller var en svampbob fyrkant, som jag (inte alls) brukar säga.

Jag tippar att om man gömmer undan tetrorna kan man lätt bjuda folk på middag och smälla i dem att man är en soppkung (eller drottning) som själv kokat ihop dessa smarriga soppor på fri hand. Annars kan man ju laga sin egen jävla soppa. Jag ska inom kort lägga upp receptet på en smarrig italiensk kyckling – och pastasoppa som man gör helt utan Kelda och som är fantastiskt god.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s