Innebörden i uttrycket ”fingerat namn”

Man vet ju inte om man ska skratta eller gråta när man läser om att det osannolikt nog gått en kille i samma klass som våldtäktsmannen i Bjästa som heter Oskar (alltså precis som man kallar killen i ”Uppdrag Gransknings” inslag). Den killen har nu blivit hotad och tvingas flytta till annan ort för att efterblivna människor ringer och trackar honom. Finns det verkligen nån som inte vet eller förstår att när man i media kallar nån vid bara ett förnamn och inte får se deras ansikten så är namnen fingerade, dvs det är inte deras riktiga namn? Det är mycket ovanligt att man lämnar ut namnen på offer och gärningsmän i ett rättsfall ens efter dom om det är så unga människor inblandade, och förstås särskilt om det är ett sexualbrott.

Tjejen heter inte Linnea heller. Och den andra tjejen heter inte Jennifer. Surprise! (Ja, helt uppenbart för vissa).

Gud, måste man bo i ett land där människor är så sjukt efterblivna? Vad är det för fel på folk? Om man nu gör sig mödan att ringa och hota folk så kan man ju i alla fall hota rätt person. Nej sorry, man ska inte skämta om det. Det säger ju sig självt att om man tycker det är ok att ringa och terra folk så kanske man inte är den skarpaste kniven i lådan från början. Men det är på nåt sätt ändå så pinsamt dumt alltihop.

Och för sakens skull – killen har dömts för våldtäkterna och avtjänar sitt straff nu, så det är inte direkt så snillrikt att tro att han sitter hemma vid telefonen och väntar på att folk ska ringa och tala om vilket ”as” han är (eller vad dessa stjärnor nu kan tänkas vilja delge honom för åsikter som ändrar nånting alls för nån av de inblandade).

På tal om det så häpnar jag över hur människor agerar efter att detta fall börjat uppmärksammas. Vad händer? Jo,  nu har folk startar en massa nya Facebook-grupper för de våldtagna tjejerna där man skriver vidriga saker om killens familj istället. Folk pratar skit om, hotar och sprider rykten om killen och hans familj, samt ”alla som bor i Bjästa”. Precis som om det där inte hade kunnat hända nån annan stans. För det hade det. I vilken jävla håla som helst.  Prästen och rektorn har också fått hot.  Wow, det är verkligen fint att man liksom LÄR sig nåt av en historia! Är segern och upprättelsen att ge igen med samma mynt? På ett väldigt, väldigt lågt rättviseperspektiv kan man tänka att ja, det är rätt åt dem att de får känna en promille av hur det har varit för de här tjejerna. Men jag blir bara beklämd över att man inte ens reflekterar över att det här inte bara handlade om skuldfrågan, för den är faktiskt juridiskt sett avgjord, utan om hur man behandlar andra människor. Att tala om att nån har gjort fel och sätta fokus på att det inte ska hända nån annan nånsin igen gör man inte genom att göra samma sak mot dem som behandlat andra illa.

Att jag skriver ut killens riktiga förnamn här är av två anledningar.

(Fast nu bestämde jag mig för att ta bort det. Eftersom det är helt ointressant. De som vill hitta det kan enkelt göra det och för övriga finns inget intresse. Jag låter dock resonemanget står kvar)

För det första tar det ungefär en minut att hitta hans personuppgifter på nätet. Och man behöver inte ens gå till Flashback. Hans mamma och hans brorsa har ju under hela tiden lagt ut hans personuppgifter, foto och film på honom på nätet, samt döpt Facebookgruppen till ”Rädda [hans namn]” och bloggat och skrivit flitigt i forum under sina egna namn. Vilket jag tycker är ytterligare ett tecken på att de verkligen inte agerat enligt hans bästa och inte tänkt långsiktigt på konsekvenserna för honom.

För det andra är domen mot honom en offentlig handling. Förhören är det tydligen inte (eller rättare sagt är de sekretess-stämplade), men de hittade jag också på nätet efter några minuter. Genom att läsa dem kan man också bilda sig en ganska bra uppfattning kring vad som hänt, om man nu är intresserad av det…vilket många som ger sig in i debatten på nån av sidorna inte verkar vara så brydda om.

Alla i Bjästa med omnejd vet redan vem både killen och tjejerna är. Vi som inte bor där och är normala människor som inte ringer och trackar, hotar eller terroriserar varken offer eller gärningsmän har egentligen inget intresse av att veta om han heter Pelle, Kalle, Oskar eller nåt annat. Det är helt ointressant, liksom vad hans mamma och brorsa heter. Eller vad tjejerna heter på riktigt. Det finns inget som helst egenvärde i att ”allmänheten” ska ta del av det egentligen. Men eftersom det nu finns folk som är mindre begåvade och utsätter personer som inte ens är inblandade för hot så kanske det ändå är viktigt att poängtera att han heter i alla fall INTE Oskar. Och ett litet tips – även om man skulle ta reda på vad killen heter så verkar det rätt efterblivet att sätta sig och ringa till slumpartade personer i Bjästa med samma namn . Lägg energin på att fundera på hur du själv bör agera när rykten, skitsnack och elaka påhopp mot enskilda personer dyker upp i din närhet nästa gång. Vågar du ifrågasätta eller säga ”jag lyssnar inte på skitsnack” eller ta reda på fakta innan du sprider skiten vidare?

Jag tycker också att det är viktigt att poängtera att det var killens familj som kontaktade ”Uppdrag Granskning”, inte nån av tjejerna eller nån som stod på deras sida. Med andra ord är de i alla fall uppriktiga i sin tro att han är oskyldigt dömd. Vilket de förstås är i sin fulla rätt att tro. Men deras metoder för att rentvå honom känns tämligen…medeltida. Att killen kunde vara oskyldigt dömd var vad jag förstår också arbetshypotesen för reportaget. Men ganska snabbt insåg reportrarna som granskade fallet att det inte var så det var.

Och sen tycker jag som alltid att Lisa Magnusson är vettig och fokuserar på rätt sak i allt det här. Läs hennes blogginlägg ”En riktigt schysst kille”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s