Våldtäkt och andra tonårsgnabb

Blev tipsad av min kompis på ”Uppdrag granskning” om gårdagens inslag ”Den andra våldtäkten”.

Efter att ha sett det på SVT Play ville jag kräkas.  Över att vara del av en kultur där en 14-årig tjej blir utfryst, mobbad och kallad lögnare efter att ha anmält att hon blivit våldtagen av en kille på sin skola. Medan han får applåder när han kommer till skolavslutningen i kyrkan nån månad senare. ”Vad starkt av honom att komma. Det var en fin manifestation av medmänsklighet”, tycker prästen när killen delar ut blommor till sina kompisar och blir omkramad.
Som en återvändande hjälte. Han har dömts för våldtäkten, har besöksförbud och har flyttats till en annan skola. Men det är hans show.  Den våldtagna tjejen stannar hemma från sin egen skolavslutning eftersom hennes mamma tror att det ”kanske blir en jobbig situation”. You bet!
”Hur tror du att flickan skulle känna inför det här?” frågar journalisten prästen. ”Det tänkte jag inte ens på”, säger han med heligt fejs.
Senare på kvällen våldtar killen ytterligare en tjej. Prästen konfronteras med denna uppgift och får frågan vad han tänker runt detta. Han svarar ”Jo, jag har hört ett rykte om att nåt hände”. Och sen ”Jag tänker…stackars kille”. Och efter en paus. ”Och ja, tjejen också förstås”. Men han ser inget olämpligt med att han (och alla andra vuxna i skolan, på fritidsgården och i samhället) helt uppenbart tar ställning för killen, och mot tjejerna. Som är offer.

Man tappar fullkomligt hakan. Det var riktigt motbjudande. Jag tycker knappast att killen ska stenas och frysas ut, men det är faktiskt lite magstarkt att hela bygden tar honom i försvar, han får applåder i kyrkan och det bedrivs hatiska hotkampanjer mot tjejerna.
Liksom vad tänker man som vuxen när man hör om nåt sånt här? Att det är två jämlikar som på ett helt normalt och vuxet sätt lever ut sin spirande sexualitet. På skoltoalettens golv. Och att det är lite kvinnlig klädsamhet att säga nej 5-6 gånger, eller att en 14-årings idé om mysigt hångel är att bli sprutad i ansiktet? Eller att den mest troliga orsaken till att en tjej anmäler en kille för våldtäkt är att hon egentligen är kär i honom men blivit nobbad och då får ångest över att hon haft sex med honom frivilligt. Å ena sidan är alltså småbrudarna oerhört sexuellt avancerade, men å andra sidan är de beredda att genomlida en rättegång, kompisarnas skvaller och skitsnack för att 1) hämnas eller 2) skydda sitt rykte. Nån mer än jag som tycker att argumentationen haltar?

Man skulle kunna tro att det här är ett enstaka särskilt olyckligt fall där människor tappat sans och vett, men tyvärr räcker det att läsa Katarina WennstamsFlickan och skulden” så får man ta del av stories som är nästan ännu vidrigare än denna. Den största skillnaden i det här fallet är att det inte bara är skolkompisar som pratar skit, sprider rykten och ger tjejerna skulden, här är det som nåt slags kollektivt hjärnsläpp där vuxenvärldens fega tystnad inte är den värsta försakelsen. De tiger inte bara utan de tar tvärtom en uppenbar ställning för förövaren. Det är oförlåtligt. På så många plan.

Och jag undrar väldigt mycket över vad den här killens familj är för några människor. Hans mamma startar en Facebookgrupp med ett upprop för att sonen är oskyldig (han har ändå själv erkänt våldtäkt ett i ett förhör och är bunden med DNA till den andra, samt är dömd för båda) där det snällaste som sägs om tjejerna är att de är lögnaktiga horor som borde bli våldtagna på riktigt så deras liv blir förstörda!

Jag förstår visst att en förälder vill stå på sitt barns sida, oavsett vad. Men hur fan kan man sänka sig så lågt att man bidrar till och uppmuntrar till hot, mobbing och trakasserier av nån annans barn? Det hade inte varit ok även om verkligheten sett ut så som de verkar anta – att deras son är oskyldigt dömd till inte en, utan två, våldtäkter i ett land där det är mycket sällsynt att en våldtäkt leder ens till åtal och än mindre till fällande dom.

Det här inslaget gör mig väldigt upprörd, och förbannad. Och ledsen.
Jag skulle kunna skriva mycket mer om det här. Men det är nog inte rätt forum.

Fy fan för människor!

Uppdrag Granskning: ”Den andra våldtäkten”

Annonser

2 reaktioner på ”Våldtäkt och andra tonårsgnabb

 1. Jenny skriver:

  Herregud. Jag har inte sett programmet, men jag hör och läser om det lite varstans. På ett sätt kan jag hålla med om ”stackars kille” – för hans mamma verkar ju inte riktigt sunt hopskruvad nånstans, och det är klart att det präglat honom. Det är ju som du skrev härförleden – till och med Hitler var bebis en gång i tiden, oskyldigt sprattlande och bajande i blöjan som alla andra bebisar. Nånstans därefter går det snett – en bebis blir Hitler, en annan blir en manipulativ psykopat som våldtar ena stunden och duperar sin omgivning nästa.

  Men framför allt tänker jag ”stackars oss” – som skapat oss ett sådant pöbelsamhälle, där vi inte förmår ta ställning för ett uppenbart offer. Vad fan är folk rädda för egentligen? I skolan kan folk vara rädda för allt möjligt, men de vuxna då? Prästen?? Vem fan tror han att Jesus skulle ha tagit ställning för, egentligen? Killen? Läge att tenta om prästutbildningen?

  Jag blir också illa berörd – av det lilla jag nu hört om det. Framför allt av de vuxnas beteende. Det är väl för fan de vuxna som ska visa någon slags förebild, sunt förnuft och civiliserat beteende.

  • evilbunny skriver:

   Nej, det är riktigt obehagligt det här. Och ska man vara ärlig så gynnar ju inte det här honom heller. Hur ska han kunna gå vidare och bearbeta allt & ändra sitt beteende om han inte får veta att det han gjorde faktiskt inte var ok. Och jag håller med om att i tonårsvärlden finns det helt andra saker som spelar in och skapar rädslor, grupptryck och utanförskap – men det är ju där de vuxna måste komma in, ifrågasätta, våga snacka om det jobbiga och obekväma. Våga se att deras ungar beter sig som små monster och sätta en nivå för vad man får säga och påstå utan grund. Men i den här storyn är de vuxna de värsta ryktesspridarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s