Återvunna skatter

Återvinning är det nya svart i inredningsvärlden. Miljömedvetenhet och återbruk är rätt. Liksom exklusivitet. Känslan av att ha ett unikt föremål, nåt ingen annan har. Några som kombinerar dessa saker bättre än andra är Ida Överby och Lena Bergman.

Ida gör bland annat våningskakfat med hjälp av gammalt porslin. Ofta med en rolig twist, som kaffekoppsfaten som har   en kopp eller en gräddsnipa på översta våningen, gärna med en matchande skåpknopp i porslin längst upp. Hon blandar både  mönster och form, djupa och släta fat. Snyggt, praktiskt och roligt. På bilden blå-vita kakfatet Lorentz (kombinerat av en djup tallrik ur Rörstrands servis Skånska slott, sen ett tefat som också kommer från Rörstrand och överst en kaffekopp från Kina. Toppat med en porslinsknopp). Det är oftast inte direkt loppisporslin som är grunden, utan flera av faten bygger på Gustavsbergsklassiker som  Stig Lindbergs kända mönster Prunus, Berså, Spisa Ribb och Salix. Själv är jag mycket förtjust i Ivar (ovalt trevåningskakfat med snipa i topp) och Kungen (en royalistisk kitschdröm där en minnestallrik från kungaparets bröllop toppas med vita fat med guldkant).
Fler maffiga fat på hennes hemsida Crème de la crème.

Lena syr kuddar av upphittade broderier, bonader, korsstygn, tofsar, spetsar, udda tygbitar och annat smått & gott. Precis som Idas kakfat har varje kudde ett unikt och personligt namn. På bilden två retrokuddar – Lenny och Matilda. Men det finns betydligt mer…udda…kuddar. Svankudden Lennart, Bananas och Klyftig.
Oavsett vilken man väljer så inser man ju att det är en kudde som kräver sin plats, som en solitär, och bör därför väljas med omsorg. På hemsidan Uddakuddar kan man se en del av sortimentet och var man kan köpa de olika kuddarna.

Vill man ha nåt som är handgjort får man förstås också betala för det. De flesta uddakuddarna kostar runt 400-500 pix och kakfaten runt 500-650. Men det kan det kanske vara värt om man hittar nåt man blir lite kär i?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s